tiistai 15. marraskuuta 2011

1. Henkilökuva kirjan päähenkilöstä Andrea Sachsista

Lauren Weisberger: Paholainen pukeutuu Pradaan

Andrea Sachs on Brownin yliopistosta  valmistunut  parikymppinen nuori nainen, joka on vailla töitä. Hänen perheeseensä kuuluvat isä, äiti ja sisko. Alex on Andrean rakastettu ja hänen hyvä ystävänsä. Andrea rakastaa kirjoittamista ja siksi hänen suuri haaveensa onkin päästä kirjoittamaan kuuluisaan lehteen, The New Yorkeriin. Hänen täytyy kuintenkin ensin saada jostain työkokemusta, jotta olisi edes  jotain mahdollisuuksia päästä tähän hienoon lehteen toimittajaksi.

Andrea ajautuu työhaastatteluun Runway-nimiseen lehteen Elias-Clarkiin, joka on tunnettu muotirakennus New Yorkissa. Hänellä ei ole mitään ennakko-odotuksia haastattelulta ja siksi hän ei ota suurempia paineita siitä. Kaikki menee kuitenkin suhteellisen hyvin ja Andrealle soitetaan myöhemmin, että hän on saanut pestin Runwayn päätoimittaja Miranda Priestlyn assistenttina. Andrean täytyy muuttaa New Yorkiin ja siitä kaikki alkaa.

Andrea, joka ei ennen edes tiennyt kuka on Miranda Priestley, huomaa, että tuosta paholaisesta on tullut hänen elämänsä suurin rasite. Miranda ei jätä Andreaa rauhaan loputtomilla vaatimuksillaan ja työpäivät venyvät jopa kaksitoista tuntisiksi. Onneksi Mirandalla on toinen assistentti Emily, joka auttaa Andreaa niin hyvin kuin pystyy. Andrea on kuitenkin kakkosassistentti ja siksi hänen täytyy tehdä kaikki noutotehtävät kuten kahvin hakeminen StarBucksista ja kaikkea muita älyttömyyksiä. Miranda vaatii täsmällisyyttä ja intohimoa työhön, eikä kelpuuta mitä tahansa.

Ennen pitkään työ alkaa olla Andrealle  hänen ainoa tärkeä asiansa elämässään, eikä sitä tunnu ymmärtävän hänen poikaystävänsä Alex, eikä hänen hyvä ystävänsä Lily. Andrean suhde Alexiin on uhata ajautua karille, mutta samaan aikaan hän tapaa hyvin viehättävän miehen Christianin. Andrea joutuu miettimään, mikä on hänen elämässään todella tärkeää: työ vai ihmissuhteet.

Andrea huomaa ennen pitkää, että hänen koulutuksensa ei vastaa hänen työtehtäviään, eikä häntä koulutettu juoksupojaksi kaikkien kunnioittamalle muotilehden päätoimittajalle. Vaikka työ muotilehdessä antoi monia etuja, kuten tyylikkäisiin julkkisjuhliin pääsyn ja hienoja merkkivaatteita, Andrea tajuaa, että se ei ole hänen juttunsa. Andrea ottaa lopputilin ja tajuaa, että hän voi saavuttaa unelmansa kirjoittajana muullakin tavoin. Hänen uransa lähteekin pian yllättävään nousuun nuorten arvostamassa Seventeen-lehdessä.

1 kommentti:

  1. Keskityt päähenkilöön ja käyt läpi myös ihmissuhteita. Teoksesta saa tekstiäsi luettaessa kokonaiskuvaa kivasti. Tehtävän toiseen osaan et kuitenkaan juurikaan vastaa: mistä henkilökuva rakentuu? Tässä saisi käydä läpi myös keinoja, kutn kertojan näkökulmaa ja kuvaustapaa.

    Rakenne on toimiva ja kirjoitelmasi on sujuvaa luettavaa. Kielikin on enimmäkseen asiatyylistä.

    VastaaPoista